Kissanuha On Tulehdussairaus

Kissat
by Anne/ on 05 May 2021

Kissanuha On Tulehdussairaus

Siinä missä ihmisten nuhat, myös kissanuha tarttuu pisaratartuntana. Samalla tavoin oireisiin kuuluvat aivastelu ja jopa yskiminen. Pisaroina leviävä sairaus tarttuu helposti kissasta toiseen ja sen itämisaika vaihtelee parista vuorokaudesta toisinaan kolmeenkin viikkoon. Oireet puolestaan kestävät suunnilleen 5-10 päivän ajan, ja jos nuha on vakava tai kissa vähän heikommassa kunnossa, tähän voi kulua kuusikin viikkoa. Tautiin voi liittyä myös kuumetta ja usein kissa on lisäksi ruokahaluton.

Kissanuha Ja Erilaiset Virukset

Kissojen hengitysteitä kiusaa useimmiten herpesvirus eli FHV, Feline herpesvirus. Sitä esiintyy joka puolella maailmaa ja siitä on tunnistettu vain yksi kanta. Useimmiten tätä tautia esiintyy vain pienillä, alle puolivuotiailla pennuilla. Myös vanhemmat kissat voivat sairastua siihen yhtä lailla. Virus lisääntyy limakalvoilla ja silmän sidekalvolla. Rokote ei estä kissaa sairastumasta, se vain lieventää taudin oireita.

Calivirus on myös hengitystieinfektio ja sillä on huomattavasti enemmän erilaisia viruskantoja. Tämä huolestuttaa omistajaa yleensä enemmän kuin herpesvirus, sillä niveliin tai keuhkojen kudoksiin vaikuttava tauti saa kissan näyttämään todella sairaalta. Ainahan kissojen terveys huolestuttaa omistajaa ja mietityttää, onko kaikki tarpeellinen tehty niiden hyväksi vai voisiko vielä tehdä jotain vähän enemmän.

Virusinfektion Hoito

Viruksille ei ole tarjolla lääkehoitoa, vaan yleensä kissan oma immuunipuolustusjärjestelmä pitää huolen viruksen tuhoamisesta. Kaikkein tärkeintä kissojen hoidossa onkin valmistautua niihin etukäteen eli säännöllinen kissan rokottaminen on suositeltavaa. Pennut rokotetaan 9 ja 12 viikkoisina sekä tehosterokotus annetaan vuoden iässä. Vuosittainen rokottaminen ei anna täydellistä suojaa, mutta se lieventää kissan oireita.