Kissaflunssa Ei Ole Ainoa Tarttuva Tauti

post thumb
Kissat
by Anne/ on 21 May 2022

Kissaflunssa Ei Ole Ainoa Tarttuva Tauti

Usein kissojen tarttuvista sairauksista puhuttaessa kaikille tulee ensimmäisenä mieleen kissaflunssa. Niin ikävä kuin se onkin, valitettavasti se ei ole ainoa. Tarttuvia sairauksia aiheuttavat esimerkiksi erilaiset virukset, bakteerit, loiset sekä sienet. Luonnollisesti suurissa kissapopulaatioissa elävät kissat ovat alttiimpia tartunnoille, mutta myöskään kotikissat eivät ole täysin turvassa näiltä. Tämän vuoksi kissojenkin rokottaminen on hyvin merkittävää, vaikka sen tarpeellisuutta hieman ehkä aliarvioidaankin.

Kissaflunssa, Kissarutto Ja Muut Sairaudet

Flunssan lisäksi yksi yleinen sairaus on kissarutto. Sen aiheuttaa FPV virus ja se on erittäin tarttuva. Sen tarttuminen voi aiheutua suorassa kissakontaktissa, mutta myös ympäristön välityksellä on mahdollista tämä saada. Se on ympäristössä erittäin kestävä eikä siihen juurikaan tehoa desinfiointiaineet. Koska tähän sairauteen ei varsinaista parannusta ole, sen kohdalle osuessa hoidetaan vain oireita. Rokote sen sijaan suojaa kissarutolta hyvin tehokkaasti.

Lisäksi tarttuvia tauteja löytyy ainakin immunokatovirus, leukemiavirus ja vatsakalvontulehdus. Toki siis kissanuha kuuluu tähän ryhmään myös, joskaan se ei ole lainkaan pahimmasta päästä. Nämä tarttuvat pääosin syljen välityksellä tai emolta pennuille. Vaikka nämä niminä kuulostavatkin erityisen ikäville, on esimerkiksi vatsakalvontulehdus 90 prosentilla kissoista jopa oireeton tai itsestään ohimenevä ripuli. Se saattaakin jäädä omistajalta jopa huomaamatta.

Kissat Ovat Hyviä Toipumaan

Vaikka moniin kissojen sairauksiin ei suoranaista hoitoa olekaan, oireiden hoitamiseen keinoja kuitenkin löytyy. Joskus voi olla tarpeen sairauden ilmetessä pitää kissa poissa kosketuksista muihin eläimiin, sillä on syytä huolehtia tartuntaketjun katkeamisesta. Tällainen on muun muassa kissojen leukemiavirus. On hyvä käydä säännöllisesti kissan kanssa eläinlääkärillä ja ehdottomasti heti olla yhteydessä, jos oireita alkaa ilmenemään.