Rotukissa

post thumb
Kissat
by Anne/ on 31 Dec 2021

Rotukissa

Millainen on rotukissa ja eroaako sen luonne tavallisesta maatiaisesta? Kissahan kiintyy yleensä omistajaansa ja sillä on suuri persoona, jota se käyttää säälimättä hyväkseen. Toisaalta se tarjoaa myös rajatonta ja sympaattista rakkautta, milloin minkäkin laisella tassuterapialla höystettynä. Kissahan hallitsee hyvin suvereenisti huonekasvien ja sohvan tuunaamisen, mutta myös yöriekkumisen jalon taidon. Pitkien ja rauhallisten päiväunien jälkeen kaikki energia on tuhlattava viimeistään yöllä, kun omistaja ei ole häiritsemässä sen luovuutta.

Rotukissa Pentuna

Ennen kuin varsinaisesti olet päättämässä kissojen rotuja, on harkittava, että haluatko kissan mieluummin pentuna vai jo hiukan varttuneempana. Pentu on opetettava tavoille ja sinulla tulee olla aikaa sen kanssa touhuamiseen. Kissahan kiintyy todella nopeasti uuteen perheeseensä, eikä se loppujen lopuksi välitä kovin paljon menneisyydestään sekä sieltä saaduista opeista. Toisaalta jotkin negatiiviset kokemukset saattavat seurata uuteen perheeseen pelkona, mutta niistäkin on mahdollista päästä eroon.

Pentuna hankittu kissa opettaa myös omistajaansa ja sillä on tapana etsiä rajoja sekä kokeilla omistajansa hermoja uusilla hyvin kissamaisilla ideoilla ja käytöstavoilla. Verhoja pitkin voi aina kiivetä tai tyhjentää sukkalaatikon, joka on vahingossa jäänyt avoimeksi. Eikä ole mikään konsti poistua vaivihkaa ulos, mikäli ikkuna on hiukan jäänyt raolleen. Kissa on luova otus ja sen kanssa pärjää hyvin, jos antaa hiukan luovuudelle tilaa.

Erilaisia Kissojen Rotuja

Kun vihdoin päädyt siihen vaihtoehtoon, että rotukissa on ensisijainen tavoite, jää enää mietittäväksi, millainen turkki karvakaverilla on oltava. Siihen vaikuttaa ensinnäkin oma mieltymyksesi, mutta toisaalta myös se, miten paljon aiot tai jaksat sitä hoitaa. Pitkäkarvaisempi vaatii aina enemmän huoltamista kuin lyhyemmällä varustettu tai kokonaan karvaton kissa. Toinen pohdittava seikka on luonne ja persoonallisuus. Rotukissaa voi myös arvioida sen mukaan, onko sillä perinnöllisiä sairauksia vai ei.

Onpa valintasi mikä tahansa rotukissa, tulet valitsemaan täysin tyypillisen saalistajan, joka voi käydä kaiken liikkuvan kimppuun tai juosta paniikissa karkuun riippuen, mistä on kysymys. Jotkut niistä ovat hiljaisia ja tuskin päästävät ääntä, mutta toisilla on paha tapa jutella hiukan enemmänkin ja miksei myös yölliseen aikaan. Kaikki kissat ovat kuitenkin usein leikkimielisiä tavalla tai toisella.

Hyvillä Vihjeillä Kissan Kasvattaminen Onnistuu Kokemattomaltakin

Jos olet valitsemassa itsellesi ensimmäistä kissa ja vielä rotukissaa, sinun kannattaa olla hyvin avoin sille, mitä neuvoja kissasi kasvattaja sinulle antaa. Hän kertoo sinulle lemmikin hoitamisesta, ruokinnasta sekä jopa terveydenhoidosta. Saat hyvää ja monipuolista tietoa samaan tapaan kuin lukisit pitkävetovihjeet etsiessäsi vinkkejä urheiluvedonlyöntiin. Kissan kanssa eläminen on hyvin suoraviivaista, koska siinä missä karvakorva antaa sinulle tilaa omalle elämällesi, hän myös vaatii oman tilansa haluten olla täysin itsenäinen turvallisesti neljän seinän sisällä.

Kissan persoonallisuuteen on hyvä tutustua mahdollisimman tarkasti etukäteen. Eri rotujen yksilöt eroavat toisistaan huomattavan paljon. Kissa, joka on aktiivinen, saattaa olla sitä ärsytykseen asti. Tämä vintiö keksi tekemistä ennen kuin ehdit edes silmää räpäyttää. Kissojen persoonallisuuspiirteet ovat varsin hallitsevia ominaisuuksia eikä niitä pysty millään kouluttamisella poistamaan, vaikka kuinka haluasi. Niihin on vain sopeuduttava tai hankittava eri rotuinen.

Luonteikas, Aktiivinen Vai Millainen Rotukissa?

Silloin kun ensimmäistä rotukissa valitsee itselleen, on todella hyvä tilanne, jos kissoja pääsee katsomaan kasvattajan luona useamman kerran. Silloin ehdit nähdä niiden luonteesta ja aktiivisuudesta merkkejä. Moni kasvattaja haluaa myös käydä luonasi varmistamassa sen, että kotisi on kissalle sopiva, eikä kissa joudu tarpeettomasti kiertoon seuraavaan kotiin. Esimerkiksi siamilainen on hyvin aktiivinen ja sosiaalinen kissa, joka on kuitenkin allergisoiva rotu.

Siinä vaiheessa, kun olet valitsemassa pentua, sen pitää reagoida positiivisesti sekä ääneesi että kosketukseesi. Jos sillä on hyvin aggressiivinen asenne, se ominaisuus saattaa seurata sitä jopa aikuisuuteen asti ja siitä on hyvin hankala päästä eroon. Vanhemmiten rajuus voi muuttua hankalaksi ominaisuudeksi.

Aivan kuten mitkä tahansa kissat, niin rotukissa tarvitsee hyvää hoitoa eikä esimerkiksi pitkäkarvaisen kissan turkin hoitoa voi unohtaa moneksi viikoksi. Turkkia on jaksettava hoitaa, vaikka itsellä ei olisi siihen kunnolla aikaa. Kuten muutkin eläimet, kissakaan ei koskaan osaa kertoa ongelmistaan tai sairauksistaan suoraan. Näissä tilanteissa käyttäytymistä on osattava tulkita olematta silti liian hysteerinen. Kissa on kuitenkin rapsutuksia kaipaava mielenkiintoinen otus.