Kissan Iho-Ongelmat Voivat Johtua Allergioista

post thumb
Kissat
by Anne/ on 28 Sep 2021

Kissan Iho-Ongelmat Voivat Johtua Allergioista

Kissan iho-ongelmat voivat johtua muun muassa allergioista ja oireet vaihtelevat kissasta ja syystä riippuen. Myös kissa on yksilö, eikä oireita ja syitä voi yleistää liikaa. Oireita voivat olla esimerkiksi kutina, kuiva sekä hilseilevä iho. Allergia voi oireilla myös kiillottomana ja helposti takkuuntuvana turkkina. Allergia voi laueta kun yksi tai useampi allergeeni tunkeutuu elimistöön joko ihon, hengitysteiden tai ruoan välityksellä.

Kissan Iho-Ongelmat On Hyvä Näyttää Eläinlääkärille

Koska iho-oireiden syntymiseen voi olla monia mahdollisuuksia, on syytä viedä kissa kuitenkin aina eläinlääkärin vilkaistavaksi eikä hoitaa vain itse. Varsinkin, jos ongelma pahenee selkeästi tai ei osoita minkäänlaisia paranemisen merkkejä. Kissa ei välttämättä osoita olevansa tekemisissä kipujen kanssa vaan se pyrkii jopa piilottamaan ongelman. Yleisimmin allergian aiheuttavat kirpun puremat, mutta myös ruokavaliossa voi olla jotain kissan elimistölle sopimatonta.

Myös kissojen terveys on tärkeää ja varsinkin kissan omistaja haluaakin kissansa voivan hyvin. Jos siis eläinlääkärillä käydessä todetaan allergian johtuvan kirpun puremasta, löytyy sieltä heti apu läheltä. Oireina voi olla kutinaa, karvanlähtöä ja ihotulehduksia. Niitä esiintyy erityisesti kaulan, alaselän ja reisien alueella. Hoitona on yleensä kirppuhäätö ja tarvittaessa suun kautta annosteltava kortisoni.

Iho-Ongelmia Voi Ennaltaehkäistä

Ruokavalioon lisätty rasvahappolisä on hyvä keino ehkäistä jo ennakkoon mahdollisia iho-ongelmia. Se vaikuttaa positiivisesti allergiaan ja vähentää myös tulehduksia. Kirppujen jälkeen toiseksi yleisin allergisoiva tekijä on hengitysteiden kautta tulevat oireet. Kissa voi oireilla esimerkiksi siitepölyn tai vaikka tupakan savun vuoksi. Tällöin yleisin oire on kutina. Ruokavalio aiheuttaa ongelmia kaikista vähiten ja sitä voi testata koeruokinnalla ja poissulkemisella.