Exotic Kissat

post thumb
Exotic Kissat
by Anne/ on 17 Aug 2021

Exotic Kissat

Exotic kissat muistuttavat hämmentävästi meille monille tuttua persialaista. Näillä kahdella rodulla on kuitenkin se ero, että persialaisella on pitkä turkki, joka taas exoticilla on lyhytkarvaisempi. Muuten näistä kahdesta rodusta voi sanoa, että ne jakavat täysin saman rotustandardin. Ehkä toinen ero on siinä, että exotic on hiukan vauhdikkaampi rotu kuin persialainen. Molemmat lukeutuvat kuitenkin ystävällisiin ja rauhallisiin kissarotuihin. Ne tulevat hyvin toimeen myös muiden kissojen kanssa.

Exotic Kissat Ja Rotumääritys

Koska exotic on niin lähellä persialaista, myös exotic kissanpennut voivat syntyä joko kahdesta oman rotunsa vanhemmista tai exoticin ja persialaisen risteytyksestä. Minkään muun rodun kanssa ei voida tehdä hyväksyttyä roturisteytystä. Sekin luulo on väärä, jos sanotaan, että kahdesta pitkäkarvaisesta persialaisesta voi syntyä exotic. Se ei pidä paikkansa, vaikka suvussa olisi esiintynyt exoticejä.

Värejä sen sijaan rotumäärityksessä löytyy paljon. Niitä on hyväksytty kaikkiaan yli 300 eri väriä. Väriryhminä ovat muun muassa naamiovärit, hopea, savut, valkolaikut, tabbyt sekä tietysti yksiväriset. Silmien värissä on myös vaihtelua, ne voivat olla vihreät, siniset tai oranssit. Silmien väri riippuu aina kissan turkin väristä, joten jos kissalla on tietty väri turkissa, se sopii yhteen silmien värin kanssa.

Exotic Kissanpennut Ja Niiden Rakenne

Exotic kissat ovat rakenteeltaan vahvoja kissoja. Se on kooltaan keskisuuri tai suuri sekä lyhyentanakka. Jalat ovat paksut ja matalat sekä tassut ovat vankat. Sen pää on pyöreä, nenä on lyhyt, mutta suhteellisen leveä sekä silmät ovat avoimet ja suuret. Turkki on ylöspäin kohoava sekä pehmeä, ja pituudeltaan se on normaalia lyhytkarvaista pidempi, mutta ei liehuva. Tämän rodun turkki vaatii säännöllistä hoitamista.

Exotic kissat pitävät rauhallisesta elämästä eikä sitä haittaa, vaikka se joutuu jämään yksin kotiin. Tämä lempeä luonteinen kissa ei ole kovin riehakas. Alkuperältään rotu on kotoisin Yhdysvalloista, joissa niiden jalostus alkoi 1960 -luvulla. Tarkoituksena oli saada aikaan kissa, joka olisi lyhytkarvainen, mutta muistuttaisi muuten persialaista muilta ominaisuuksiltaan.

Risteyttäminen On Kuin Kenon Pelaamista

Myös Britanniassa pyrittiin risteyttämään brittiläistä lyhytkarvakissaa persialaisen kanssa. Eli samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa. Tälle jalostussuunnalle pontta antoi se, että keskipitkää turkkia on helpompi hoitaa kuin pitkää. Lisäksi kaikki mahdolliset värimuunnokset haluttiin mukaan. Risteytyksen onnistuminen alkuvaiheessa on samanlaista kuin kenon pelaaminen. Kenonumerot pitää osua oikein, että voitto on mahdollinen. Jos arvonnassa ei saa oikeita numeroita, ei myöskään voi voittaa. Myöskään kaikki risteytysyritykset eivät onnistu ja pennuista voi tulla pitkäkarvaisia.

Persialainen kissarotu on hyvin samanlainen kuin exotic. Se on kotoisin Persiasta eli Iranin alueelta. Luonteet näiden kahden rodun välillä ovat hyvin yhtenevät ja oikeastaan ainoa eroavaisuus onkin se, että persialaisella on pitkä turkki. Se on luonteeltaan rauhallinen sekä hiljainen ja hyväksyy hyvin myös toiset kissat omalle reviirilleen.

Exotic Kissat Ja Terveys

Exoticilla ja persialaisella on hyvin yhtenevät terveysongelmat. Kyynelkanavissa on paljon ongelmia, joten silmät vuotavat suhteellisen paljon. Se kastelee myös kissan kuonon, ja siitä johtuu monet ihoärsytykset. Toinen ongelma on lyhyestä kuonosta johtuvat hammasongelmat sekä leuan epämuodostumat. Oricat sivusto kertoo sinulle eri kissaroduista tarkemmin, joten täältä löydät kissoista mielenkiintoista sekä kattavaa tietoa.

Näillä lyhytkarvaisilla kissoilla saattaa olla myös geeni, joka aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa eli PKD:tä. Tämä tarkoittaa, että munuaisiin kehittyy kystia ja se aiheuttaa vajaatoimintaa. Tämä ei sinällään ole ongelma, koska 1990 -luvulta lähtien on voitu selvittää, mitkä kissat tätä geeniä kantavat.

Exotic kissat ovat kaikista terveysongelmista huolimatta ihania ja mukavia seuralaisia. Turkin hoito on paljon helpompaa kuin persialaisella, mutta sitä ei saa jättää hoitamatta. Säännöllisellä hoidolla estetään karvojen takkuuntuminen sekä niiden irtoaminen pitkin huonekaluja. Jos vuotavia silmiä puhdistaa säännöllisesti, ei niistäkään aiheudu sen vakavampaa haittaa. Exotic rotu ei ole kaikkein paras lapsiperheissä, mutta se tottuu pienen harjoittelun jälkeen myös lapsiin.